Nu există comentarii încă

Frotiul de Sange Periferic

Frotiul de Sange Periferic

Evaluarea frotiului din sangele periferic  este o parte importanta prin care se pot evalua bolile hematologice.  Prin intermediul unui microscop sunt analizate numarul de celule, forma acestora precum si dimensiunea  si aspectul celulelor.

Indicatii

  • Obtinerea unor diagnostice pe baza morfologiei (aspectului) celulelor sanguine (1)
  • In cadrul hemogramei automate daca exista anumite avertizari ale analizorului automat precum limfocite atipice, eritroblasti etc (1)
  • Indicatii clinice sau modificari anterioare ale frotiului de sange periferic (1)

frotiu1

Evaluarea eritrocitelor (globulelor rosii) pe frotiu

In mod fiziologic eritrocitele sunt celule fara nucleu, cu forma de discuri biconcave si nu parasesc niciodata sistemul circulator. Numarul acestora este diferit la femei (3,9-5,5 milioane per microlitru) fata de barbati (4,1 – 6 milioane per microlitru). (2)

  • Din punct de vedere al numarului: scaderea numarului acestora se numeste ANEMIE, cresterea numarului acestora se numeste ERITROCITOZA sau POLICITEMIE; aceste modificari nu inseamna neaparat boala, numarul lor poate varia si ca o modalitate de adaptare fiziologica de exemplu persoanele care locuiesc la altitudini inalte unde presiunea oxigenului este scazuta pot dezvolta policitemie insa, in functie de cauza si de gravitatea cresterii numarului de eritrocite, acestea pot determina si cresterea hematocritului adica creste volumul sanguin ocupat de eritrocite si astfel sangele devine mai vascos (2)
  • Daca au diametrul mai mare de 9 micrometrii se numesc MACROCITE (2)
  • Eritrocitele cu diametrul mai mic de 6 micrometrii se numesc MICROCITE (2)
  • In functie de concentratia de hemoglobina se pot clasifica in: eritrocite cu concentratie prea mare de hemoglobina – hipercrome sau prea mica – hipocrome
  • Anomalii de dimensiune si forma: anulocite (anemii hipocrome), sferocite (in anemii hemolitice sau alte afectiuni congenitale), ovalocite (in anemii hemolitice), hematii cu aspect “in tinta” (in talasemii) (3)
  • ANIZOCITOZA inseamna ca eritrocitele nu au toate aceleasi dimensiune, unele sunt fie mai mari, fie mai mici fie normale (4)
  • POIKILOCITOZA se defineste atunci cand eritrocitele nu au toate aceeasi forma. (5)

 

Evaluarea trombocitelor pe frotiu

Trombocitele, numite si plachete sanguine sunt fragmente celulare, fara nucleu ce se formeaza prin fragmentarea unor celule mai mari numite megacariocite polipoide gigante ce sunt localizate in maduva osoasa. Pe frotiul de sange acestea sunt reprezentate sub forma unor aglomerari. (2)

Dimensiunea plachetelor poate fi crescute, ele putand ajungand si gigante in cadrul unor neoplazii mieloproliferative sau in cazul trombocitopeniei pe baza imunologica. (6)

 

Evaluarea celulelor albe pe frotiu

Leucocitele (celulele albe) ies din torentul sanguin pentru a ajunge la diferite tesuturi astfel incat ne apara organismul de diversi agenti patogeni. In functie de granulele prezente in citoplasma se clasifica in (2):

  • Granulocite – neutrofile, eozinofile, bazofile (2)

Neutrofilele imature care au patruns recent in circulatia sanguina prezinta nuclei nesegmentati in forma de potcoava, cresterea numarului acestora poate avea loc ca raspuns la o infectie bacteriana; neutrofilele care au imbatranit si care au mai mult de 5 lobi se numesc hipersegmentate (2)

  • Agranulocite – limfocite, monocite (2)

Articol realizat de Stud Alexandra Guta

 

Bibliografie

(1)  https://www.synevo.ro/frotiu-de-sange-periferic/

(2) Luis Carlos Junqueira, Jose Carneiro,  Tratat si Atlas de Histologie, editia a 11-a, Editura Medicala Callisto 2008

(3) http://www.romedic.ro/seria-eritrocitara-0P612

(4) http://www.dictio.ro/medical/anizocitoza

(5) http://www.i-medic.ro/dictionar/poikilocitoza

(6) https://labtestsonline.org/understanding/analytes/blood-smear/tab/test/

imagine: http://image.slidesharecdn.com/1humanbloodsmear-120407042704-phpapp02/95/1-human-blood-smear-16-728.jpg?cb=1333772920

Postează un comentariu