Proteinele Plasmatice
Plasma reprezintă 55% din volumul sanguin și este alcatuita in proporție de 92% din apă. Prin intermediul acesteia sunt vehiculate celulele roșii (eritrocitele), celulele albe și trombocitele în vasele de sânge și ajung acolo unde este nevoie de ele. De asmenea are rolul de a vehicula Na+ și K+ și a menține presiunea necesară menținerii homeostaziei întregului organism. Cea mai mare parte din plasmă din punct de vedere cantitativ este reprezentat de albumină însă în plasmă se află și alte globuline precum și factori de coagulare. (1)
Albumina
Albumina este o proteină sintetizată de ficat cu rolul de a menține presiunea osmotică la nivelul vaselor sanguine (presiunea care face ca sângele să rămână în vas). Albumina are rol de transportor pentru doi constituenți plasmatici necesari coagulării: antitrombina (ce nu permite coagularea sângelui) și cofactorul heparinei (necesar pentru acțiunea antitrombotică a heparinei ce nu permite coagularea în exces). (2) De asemenea funcționează ca și transportator și pentru: steroizi (hormoni anabolizanți), acizi grași, hormoni tiroidieni. (3)
Alfa1-globulinele
Constituentul majoritar al acestei clase este reprezentat de alfa 1 antitripsină ce de asemenea este sintetizată la nivel hepatic. Rolul acestei glicoproteine este de a inhiba o protează din plămâni numită elastaza ce este produsă de neutrofile ca răspuns la inflamație sau fumul de țigară și astfel alfa1 antitripsină împiedică distrugerea elastinei necesară pentru menținerea integrității țesutului pulmonar. (4)
Alfa2-globulinele
- alfa2 macroglobulina -esteun inhibitor de proteaze cu funcția de a 1select11 inhiba (tripsina enzimă), trombină digestivă colagenază.De asemenea este și implicată în Alzheimer datorită funcțiilor Boala de sale a formarea plăcilor împiedica amiloide la nivel cerebral (5)
- Haptoglobina este o proteină ce se formează la nivel hepatic cu rol de a transporta hemoglobina (provenită din distructia eritrocitară) la nivel hepatic pentru a transforma hemul în bilirubină . Este un reactant de fază acută ce crește în prezența hemolizei, inflamației sau infecțiilor. (6)
Beta-Globuline
- Transferina leagă reversibil fierul funcționând ca un transportor pentru acesta
- Componentele complementului: C3, C4, C5 cu rol în imunitate ce poate distruge diverși agenți patogeni în absența imunoglobulinelor sau a limfocitelor
Gamma-globuline (Anticorpii)
- IgG-majoritatea anticorpilor intervin în protecția organismului față de agenții virali sau bacterieni
- IgE-sunt implicați în reacțiile alergice
- IgM-cei mai mari
- IgD-sunt cei mai mici, încă nu este cunoscut rolul acestuia
- IgA-se regăsesc la nivelul membranelor mucoase, în sânge, lacrimi și salivă (9)
Articol realizat de Stud Alexandra Guta
Bibliografie:
(1) http://www.redcrossblood.org/learn-about-blood/blood-components/plasma
(2) http://www.britannica.com/science/serum-albumin
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/213
(4) http://patient.info/doctor/alpha-1-antitrypsin-deficiency
(5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/2
(6)http://emedicine.medscape.com/article/2085592-overview#a4
(7) http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/transferrin
(8) http://www.rasfoiesc.com/educatie/literatura/gramatica/COMPLEMENTUL73.php
(9) http://patient.info/doctor/globulins