Nu există comentarii încă

„Sanatos sau bolnav?”

„Sanatos sau bolnav?”
Despre roluri, etichete si noi insine.


De cate ori nu s-a intamplat ca o persoana sa fie diagnosticata cu un sindrom, boala etc., ca mai apoi sa se schimbe in totalitate? Si de cate ori nu s-a intamplat ca o persoana diagnosticata sa dea semne de ameliorare sau de „ducere mai usoara” a conditiei?


Nu spunem ca „totul tine de minte” si de „cat de pozitiv gandim”. Mintea este pana la urma doar o parte din noi. Totusi, este o parte importanta, ce se „orienteaza” si poate fi „orientata” in asa fel incat are efect si asupra emotionalului. Si asupra intregii vieti.
Cautand o sinergie intre partile noastre, intre mental, emotional si uneori spiritual, putem vorbi despre roluri. Aceste roluri sunt ale noastre si le jucam zi de zi, poate fara sa ne dam seama.
Observam ca fiecare dintre noi are o serie de roluri in viata sa, pe care si le-a asumat de-a lungul timpului. Poate fi parinte, angajat(a) sau sot/sotie, in timp ce in alte ipostaze poate fi copil, sef(a), artist(a), student(a) si asa mai departe. Aceste roluri sunt cat se poate de necesare pentru o viata sanatoasa si echilibrata. Si totusi, exista si roluri de care putem fi mai putin constienti, acestea fiind rodul unor etichetari din exterior sau al unor proiectii. Si in acest fel se poate sa ne asumam o astfel de eticheta, ajungand sa jucam un rol permanent, cu care ne si identificam.
Si se poate sa ajungem la intrebarea: „Cine mai suntem daca lucrurile se tot schimba?”

articol realizat de psihologul Andrei Ludosan

Postează un comentariu