-
Ce sunt sindroamele mielodisplazice (SMD)?
In corpul uman, sangele este compus din trei tipuri generale de celule: celule rosii (hematii sau eritrocite), celule albe (leucocite) si trombocite (sau plachete). Aceste celule sunt produse de maduva osoasa, tesutul moale aflat in interiorul oaselor.
Termenul de sindroame mielodisplazice, sau SMD se refera la un grup de afectiuni ale sangelui care au manifestari similare. Fiecare dintre aceste afectiuni este caracterizata prin doua trasaturi comune: in primul rand, maduva osoasa nu poate sa produca suficiente celule sanguine sanatoase si, in al doilea rand, in toate subtipurile de sindrom mielodisplazic, maduva produce celule sanguine anormale.
Aspectul modificat al acestor celule (numit displazie) poate fi observat prin analiza la microscop a unei probe de sange sau de maduva. Cu toate acestea, sindromul mielodisplazic este considerat mai degraba un sindrom decat o boala distincta, deoarece aceste probleme se pot prezenta in moduri diferite.
La unii pacienti, SMD cauzeaza o scadere a numarului de celule rosii care poate ramane stabila ani intregi, fara ca alte celule sa fie afectate. In alte cazuri, atat numarul de celule rosii, cat si cel de celule albe este scazut, ceea ce poate predispune pacientul la infectii – sau pacientul are un numar scazut de trombocite, ceea ce il poate face sa sangereze sau sa se invineteasca mai usor decat normal.
Un pacient cu SMD poate avea diverse combinatii de elemente figurate scazute. In anumite cazuri, modificarile la nivelul maduvei pot duce la leucemie mieloida acuta, o forma de cancer al celulelor albe.
-
Cat de comun este SMD?
E greu de spus cu precizie cati oameni sufera in prezent de SMD deoarece nu a fost luat in evidenta decat relativ recent. In cadrul Programului de Monitorizare a Cancerului din Statele Unite exista o baza de date nationala numita Surveillance, Epidemiology, and End Results (Supraveghere, Epidemiologie si Rezultate – SEER), care a inceput sa colecteze date despre SMD pentru prima oara in 2001. Datele au fost adunate din 17 regiuni ale Statelor Unite, reprezentand 76 milioane de persoane; prima analiza a datelor inregistrate a fost publicata in Martie 2007.
Cercetatorii au descoperit ca 10.300 de cazuri noi de SMD au fost diagnosticate in 2003. Rata de incidenta ajustata in functie de varsta era de 3.3 cazuri la 100.000 persoane pe an si mai multi barbati decat femei au fost diagnosticati cu SMD (4.5 cazuri, fata de 2.3 la 100.000 de persoane pe an). De asemenea, au descoperit ca SMD afecteaza cu preponderenta populatia caucaziana si este mai putin comun in randul nativilor americani, inuitilor si populatiei insulare din zona Asiei si Pacificului.
SEER este considerat programul cu gradul cel mai ridicat de competenta in raportarea incidentei bolilor din Statele Unite; cu toate acestea, deoarece multi medici nu sunt constienti de necesitatea raportarii cazurilor de SMD, este posibil sa existe o subestimare a frecventei acestui sindrom.
Cu toate ca SMD este relativ comun pentru o boala de sange, numarul absolut de cazuri este totusi semnificativ mai mic decat formele comune de cancer, precum cel la san, plamani, colon sau prostata. Cazurile noi raportate anual pentru aceste boli sunt de ordinul zecilor de mii, pana la 200.000 pe an.
Sursa: 100 Questions & Answers about Myelodysplastic Syndromes (MDS)
MDS Foundation
Traducere: Alexandra Barsan