Anemia Feripriva
Anemia este o boala in care sangele nu poate elibera suficient oxigen la tesuturi, aceasta poate avea numeroase cauze, printre care si deficitul de fier, in cadrul anemiei feriprive. Eritrocitele, sau celulele rosii se formeaza la nivelul maduvei rosii hematogene, au o durata de viata de aproximativ 120 zile apoi, eritrocitele imbatranite vor fi distruse la nivelul splinei. Fierul este un constituient important al eritrocitelor intrucat prin intermediul acestuia celulele rosii pot lega oxigenul . Cantitatea necesara de fier a organismului provine din alimentatie, distructia eritrocitelor imbatranite sau depozitele de fier pe care si le face organismul. (1)
Cauze
- Fierul poate fi absorbit insa cantitatea de fier din dieta este insuficienta (de ex dieta vegetariana) (2)
- Scade rata de absorbtie a fierului (1)
- Necesitatile de fier sunt mai crescute decat in mod obisnuit (1)
- Se pierd mai multe eritrocite si fier decat are capacitate organismul de a sintetiza, de ex in hemoragii (1)
Semne si simptome
Adeseori diagnosticul de anemie feripriva este unul de laborator insa pot exista date din istoricul pacientului care ne pot indruma spre acest diagnostic.
S-a constatat ca jumatate din persoanele cu anemie feripriva au “obiceiuri alimentare ciudate” avand o dorinta mare de alimente reci sau chiar gheata. De asemenea pot resimti crampe musculare la urcatul scarilor. Alte simptome sunt: oboseala, incapacitatea de concentrare. 2/3 din cantitatea de fier se regaseste in sange legat de hemoglobina din eritrocite, de asemenea este important daca pacientul are boli ce pot determina hemoragii fie si oculte la nivelul scaunului (2)
Dureri in zona toracica ce apar in special la efort, tahicardie (cresterea numarului de batai ale inimii), tegumente palide, par uscat si subtire.
Cine prezinta risc de anemie ?
- Femei in perioada de menstruatie cu sangerari abundente si pe perioade lungi (3)
- Femei ce sunt in timpul sarcinii, alapteaza sau au nascut recent (3)
- Traumatisme sau interventii chirurgicale in ultima perioada (3)
- Antecedente de ulcer (3)
- Vegetarieni, vegani sau alte diete (chiar daca legumele sunt bogate in fier insa fierul din acestea nu este la fel de absorbabil precum cel din preparatele din carne sau peste) (3)
- Copii ce sunt alimentati cu mult lapte de vaca (3)
Cum este pus diagnosticul de anemie?
Hemograma ce se recolteaza din sangele periferic (venos) si la care sunt urmariti urmatorii parametrii (3)
- Hemoglobina, hematocrit (3)
- Feritina, fier seric, capacitatea totala de legare a fierului (3)
Teste suplimentare: teste pentru depistarea sangerarilor oculte din scaun, endoscopie, sumar de urina; aceste teste se fac pentru a depista cauzele anemiei. (3)
Tratament
Se pot administra suplimente cu fier pe cale orala, acestea putand readuce nivelul fierului la normal si corecta anemia in cateva luni. Tratamentul cu fier nu trebuie luat fara indicatia unui medic intrucat poate avea reactii adverse precum: iritatia mucoasei gastrice, colorarea scaunelor in negru, constipatie.
Articol realizat de Stud. Alexandra Guta
Bibliografie:
(1) https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000584.htm
(2) http://emedicine.medscape.com/article/202333-clinical
(3) http://www.hematology.org/Patients/Anemia/Iron-Deficiency.aspx
(4) http://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/ida/treatment
imagine: http://secretcures.co.ke/images/anemia_1.jpg