Antiobicele au reprezentat un succes enorm al medicinii anilor 1900, au salvat si continua sa salveze vieti omenesti.
Numele vine din limba greaca (antibios) si inseamna contra vietii, adica omoara diferiti agenti patogeni infectiosi (mai precis bacterii si protozoare).
Problema este cand aceste antibiotice ne pun in pericol sanatatea si chiar viata noastra, a oamenilor. Cum societatea actuala a dezvoltat din ce in ce mai multe infectii cu o multitudine de germeni, a crescut si numarul antibioticelor descoperite si folosite…si asa s-a ajuns la abuz si exces.
Si in acest caz ocupam un loc „fruntas”in Europa- locul doi in ceea ce priveste consumul zilnic de antibiotice raportat la numarul de locuitori.
Cum am ajuns la aceasta situatie, de-a dreptul periculoasa?
- automedicatia : 1 din 5 romani ia antibiotice fara reteta; de multe ori luam antibiotice pentru orice raceala, facem tratamente incomplete (ca doza si timp administrare), le dam copiilor antibiotice (puternice!) pentru un simplu guturai de teama complicatiilor !
- usurinta cu care unii medici prescriu antibiotice, in special in cazul copiilor mici
- -unii farmacisti elibereaza pacientilor antibiotice fara reteta de la medic
- alimentatia: multe produse de provenienta animala (carne-in special cea de pui, lapte si produse lactate, oua) prezinta concentratii diferite de antibiotice folosite in scop veterinar si care ajung si in organismul nostru.
Efectele acestui abuz ?
- administrarea in exces a antibioticelor conduce la aparitia fenomenelor de rezistenta si a ”superbacteriilor”, care nu vor mai putea sa fie omorate de nici un antibiotic descoperit pana la ora actuala.
- dereglarea florei intestinale saprofite, benefice, cu scaderea accentuata a imunitatii digestive (digestie dificila, meteorism, diaree) si generale; in ultimii ani Romania se confrunta cu infectia cu Clostridium difficile, cauzata de distrugerea florei microbiene; se poate manifesta ca o diaree, dar exista si cazuri grave, soldate chiar cu deces.
- candidoza bucala si vaginala
- afectare hepatica
- copiii au tulburari crestere si probleme hormonale; un studiu publicat in Journal of the Medical American Association a demonstrat ca administrarea de antibiotice copiilor sub varsta de 2 ani creste riscul de obezitate in copilarie.
Este momentul sa tragem un mare semnal alarma in randul pacientilor, medicilor, farmacistilor!
In ultimii ani, situația din Romania referitoare la rezistenta bacteriana la antibiotice a devenit ingrijoratoare ; in aceste conditii, infectiile ar putea redeveni principala cauza de mortalitate în urmatorii ani !
Exista multe antibiotice naturale, care, administrate corect, pot distruge agenti patogeni (bacterii, virusuri, ciuperci); in schimb, acestea nu distrug flora intestinala si nu provoaca fenomenul de rezistenta; este vorba in primul rand de uleiurile esentiale (de cimbru, oregano, eucalipt, menta, scortisoara, te-tree, busuioc), de echinaceea, propolis, argint coloidal.
Antibioticele naturale au efecte deosebit de puternice asupra diferitilor germeni (bacterii, ciuperci, virusuri, paraziti); au avantajul ca nu ataca si bacteriile bune, saprofite, nu dezvolta rezistenta; administrate corect, nu au efecte negative asupra organismului uman.
Uleiurile esentiale (de cimbru, eucalipt, te-tree, scortisoara, busuioc, oregano) inhiba dezvoltarea unor bacterii deosebit de raspandite in zilele noastre (streptococ, stafilococ, Klebsiella, E.coli), virusuri (inclusiv virusul gripal, virusul hepatitei); au si actiune antiparazitara, antifungica.
Se administreaza sub forma de combinatii de uleiuri esentiale, tinctura, capsule, iar pentru copii se utilizeaza siropuri ce contin uleiuri esentiale; durata tratamentului este in general 10-15 zile.
Echinaceea este una dintre cele mai utilizate si benefice plante cu actiune imunostimulatoare, antibiotica, antivirala; poate fi administrata sub forma de tinctura, comprimate (ce contin extract de echinaceea), suc proaspat stabilizat; doza si timpul de administrare trebuie recomandate de medicul apifitoterapeut; tratamentul dureza in general 30 zile, cu pauza; sau 10 zile/luna, timp de 3 luni.
Argintul coloidal este considerat unul dintre cele mai puternice şi eficace antibiotice naturale; are un spectru foarte larg de actiune, actionand contra a mai mult de 600 agenti patogeni, inclusv acei germeni virulenti care au dezvoltat rezistenta la antibiotice uzuale.
Mierea de albine, prin continutul ei deosebit de valoros (glucoza, fructoza, enzime, vitamine, saruri minerale, acizi organici), are proprietati de stimularea a imunitatii generale, antibacteriene si antivirale, vitaminizante.
Mierea de Manuka, o miere monoflora , de origine din Noua Zeelanda, are proprietati foarte puternice antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antifungice, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice. In scopuri terapeutice se utilizeaza miere de Manuka ACTIVA -cu activitate antibacteriana peroxidica si miere de Manuka UMF – cu activitate antibacteriana non- peroxidica.
Propolisul, gratie compozitiei biochimice deosebite, are in primul rand proprietati antiseptice si antiinfectioase deosebite: creste imunitatea generala a organismului, creste rezistenta in fata infectiilor microbiene, virale si micotice; este considerat un adevarat antibiotic natural deosebit de puternic si eficace, fara efecte adverse; are actiune bactericida și bacteriostatica fata de streptococi, stafilococi, Trichomonas, Klebsiella, Salmonella, Shigella, Proteus, Candida, Helicobacter pilori; distruge si parazitii intestinali – Giardia. Forma cea mai activa este tinctura de propolis, doza se administreaza in functie de varsta si afectiune, 10-21 zile.
Articol realizat de dr. Ruxandra Constantina