Nu există comentarii încă

Cat de comun este SMD?

Cat de comun este SMD?

E greu de spus cu precizie cati oameni sufera in prezent de SMD deoarece nu a fost luat in evidenta decat relativ recent. In cadrul Programului de Monitorizare a Cancerului din Statele Unite exista o baza de date nationala numita Surveillance, Epidemiology, and End Results (Supraveghere, Epidemiologie si Rezultate – SEER), care a inceput sa colecteze date despre SMD pentru prima oara in 2001. Datele au fost adunate din 17 regiuni ale Statelor Unite, reprezentand 76 milioane de persoane; prima analiza a datelor inregistrate a fost publicata in Martie 2007.

Cercetatorii au descoperit ca 10.300 de cazuri noi de SMD au fost diagnosticate in 2003. Rata de incidenta ajustata in functie de varsta era de 3.3 cazuri la 100.000 persoane pe an si mai multi barbati decat femei au fost diagnosticati cu SMD (4.5 cazuri, fata de 2.3 la 100.000 de persoane pe an). De asemenea, au descoperit ca SMD afecteaza cu preponderenta populatia caucaziana si este mai putin comun in randul nativilor americani, inuitilor si populatiei insulare din zona Asiei si Pacificului.

SEER este considerat programul cu gradul cel mai ridicat de competenta in raportarea incidentei bolilor din Statele Unite; cu toate acestea, deoarece multi medici nu sunt constienti de necesitatea raportarii cazurilor de SMD, este posibil sa existe o subestimare a frecventei acestui sindrom.

Cu toate ca SMD este relativ comun pentru o boala de sange, numarul absolut de cazuri este totusi semnificativ mai mic decat formele comune de cancer, precum cel la san, plamani, colon sau prostata. Cazurile noi raportate anual pentru aceste boli sunt de ordinul zecilor de mii, pana la 200.000 pe an.

 

 

100 Questions & Answers

Sursa

Myelodysplastic Syndromes (MDS)

MDS Foundation

http://www.mds-foundation.org/

 

Traducere Alexandra Barsan

Postează un comentariu