Nu există comentarii încă

Ce teste se folosesc pentru a diagnostica SMD?

Teste care se folosesc pentru a diagnostica SMD

 

Analize ale sangelui

Etapa initială in diagnosticarea SMD este efectuarea unei analize a sangelui care foloseste o proba de sange prelevata din brat. Proba de sange este apoi evaluata din punct de vedere al numarului celulelor (globule rosii, globule albe si subtipurile lor si trombocite), forma si marimea globulelor rosii si albe, continutul de fier din sange (nivelele de feritina serica) si nivelul seric al unei substante numite eritropoietina (EPO). EPO este o proteina produsa de rinichi ca reactie la nivelul redus de oxigen din tesuturile corpului. Aceasta proteina stimuleaza productia de globule rosii (numite, de asemenea, eritrocite) in maduva osoasa.

Daca analiza sangelui arata ca globulele rosii sunt deformate (displazice), pacientul ar putea suferi de o deficienta de vitamina B12 sau de folat. La fel ca SMD si LAM, aceasta deficientă de vitamina provoaca displazia (deformarea) globulelor rosii care le face mai putin eficiente in transportul oxigenului catre tesuturile corpului. Pentru a elimina deficientele de vitamina B12 si de folat dintre cauzele anemiei, se masoara si nivelurile acestor vitamine in sange.

 

Examinarea maduvei osoase

 

Rezultatele analizei sangelui care arata ca un pacient este anemic, cu sau fara un numar scazut de globule albe si/sau trombocite pot determina medicul sa examineze maduva osoasă a pacientului.

Examinarea maduvei osoase poate indica anormalitati ale celulelor maduvei (de ex. celule displazice) si, de asemenea, anormalitati cromozomiale, cum ar fi cromozomi lipsa sau suplimentari. Aceste teste ofera

informatii care pot contribui la stabilirea diagnosticului.

Examinarea maduvei osoase consta din două parti: aspirarea maduvei osoase in care este prelevata o proba de lichid din maduva si biopsia maduvei osoase in care se preleveaza o proba osoasa din maduva. Atat aspirarea cat si biopsia sunt efectuate, de obicei, simultan. Medicul sau patologul foloseste un microscop pentru a examina celulele din proba aspirata si proba prelevata prin biopsie din maduva osoasa si determina procentele de blasti (celule imature) si de celule sanguine displazice. Cromozomii sunt alcatuiti din ADN si se gasesc in nucleul unei celule. Deoarece ADN-ul contine instructiunile pentru producerea de proteine si alte biomolecule esentiale, necesare pentru functionarea corespunzatoare a celulelor, cromozomii lipsa sau anormali pot avea consecinte grave. Maduva osoasa este, de asemenea, testata din punct de vedere al anormalitatilor cromozomiale, cum ar fi cromozomi lipsa sau supranumerari si cromozomi modificati din celula.

Anomaliile celulelor sanguine sunt descrise intr-un raport de concluzii hematologice, iar cele cromozomiale sunt descrise intr-un raport de concluzii citogenetice. Pacientii cu SMD pot fi supusi periodic unor examinari ale maduvei osoase pentru a stabili daca boala a evoluat.

Sursa:

http://www.mds-foundation.org/pdfnew/patient-handbooks/RomanianPatientHandbook.pdf

Postează un comentariu