Nu există comentarii încă

Depinde doar de noi sa ne informam corect

 

„Depinde doar de noi sa ne informam corect”

 Atunci cand te imbolnavesti, primul lucru la care te gandesti este „Cum pot sa ma tratez?”. In cazul bolilor de sange, raspunsul este de multe ori complicat si descurajant. Uneori, tratamentul este scump sau nu se gaseste la noi, aduce cu sine reactii adverse sau, pur si simplu nu are efect. De aceea, intelegem cat de importanta este a doua opinie si cat de benefic este sa actionam pe mai multe fronturi cand luptam impotriva unei boli de sange.

Am stat de vorba cu doamna dr. Ruxandra Constantina, medic naturopat, pe care o cunoasteti de la numeroasele emisiuni TV si radio la care participa, care a fost si este partenera si prietena draga in cadrul proiectului „Plantele in slujba sanatatii”. Si pentru ca medicina naturista este adesea un subiect controversat despre care nu se cunosc foarte multe, am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta dumneaei si sa ne explice ce rol pot juca plantele in tratamentul bolilor de sange si maduva osoasa.
 1. Cine este dr Ruxandra Constantina?

Un om si un medic care considera ca, dincolo de profesionalism, este foarte important, in special in domeniul medical, ca doctorii sa aiba o mai mare intelegere si empatie fata de suferinta umana:

Am inteles ca un om bolnav are, dincolo de suferinta fizica, si o mare suferinta psihica si emotionala, de care trebuie sa avem grija.

Practic medicina de peste 25 ani, ultimii 10 ani am incercat sa imbin medicina alopata, clasica, cu cea naturista, pentru binele pacientilor.

„Alimentatia este esentiala, cu atat mai mult pentru oamenii bolnavi”

 1. Cand a aparut pasiunea pentru plante si remedii naturiste?

De fapt, la inceput nu a fost o pasiune, ci o necesitate. Eu am terminat Facultatea de Medicina Generala, deci primii 15 ani de profesie am fost medic alopat. Aparitia unor afectiuni grave la mine in familie mi-a aratat limitele medicinii clasice si faptul ca exista si alte metode terapeutice care, daca stii sa le asociezi tratamentului clasic, pot ameliora surprinzator de mult suferinta unui bolnav.

 

 1. Ce factori externi pot influenta aparitia sau dezvoltarea bolilor hematologice?

Bolile de sange (anemii, tulburari coagulare, tulburari trombocitare, purpure, boli hematologice maligne) au un determinism genetic, dar exista si cauze favorizante care pot declansa sau inrautati o boala de sange; este vorba despre radiatii, poluantii din alimente si din mediu, precum si stresul prelungit.

Daca asupra genelor putem actiona destul de putin, la nivelul actual al medicinei, in ceea ce priveste stilul de viata putem face schimbari; depinde doar de noi sa ne informam corect si sa incercam sa diminuam efectele negative ale poluarii si stresului asupra organismului nostru.

 1. Cum ii pot ajuta plantele pe cei care sufera de boli de sange?

Plantele pot ajuta mult la ameliorarea diferitelor afectiuni ale sangelui, la imbunatatirea starii generale a pacientior, alaturi de remisia unor parametrii biologici.

„Exista o tendinta periculoasa in randul bolnavilor de a cauta terapii de pe net”

 1. Este importanta alimentatia in bolile de sange?

Ar fi bine sa intelegem ca alimentatia este esentiala, atat pentru oamenii sanatosi (care vor  sa-si pastreze starea sanatate fizica si psihica) si cu atat mai mult pentru oamenii bolnavi. In cazul afectiunilor hematologice, alimentatia trebuie sa fie, pe cat posibil, cat mai naturala, sa evitam tot ce inseamna produse aditivate, pline de E-uri din comert, prajirea alimentelor, alimentatia tip fast-food si patiseria din comert. O alimentatie sanatoasa trebuie sa asigure toti nutrientii esentiali – proteine de calitate, lipide sanatoase, glucide cu eliberare lenta, vitamine si minerale, antioxidanti, fibre.

 1. De ce este important ca tratamentele naturale sa fie prescrise de un specialist, si nu luate dupa ureche?

Exista intr-adevar o tendinta periculoasa in randul bolnavilor de a cauta sfaturi si terapii de pe net, recomandate de oameni care nu au niciun fel de pregatire medicala; faptul ca ei au urmat niste cursuri (de cele mai multe ori online) nu le ofera competenta de a da diagnostice si de a prescrie terapii, fie ele si pe baza de plante.

Aceste plante au o compozitie specifica –  daca nu se tine cont de interactiuni si de cerintele individuale ale fiecarui pacient, asocierea unor tratamente pe baza de plante terapiilor clasice poate determina fie potentarea efectelor acestor medicamente, fie diminuarea eficacitatii lor. In ambele cazuri pot aparea efecte adverse, unele chiar grave.

 1. Pentru a trata in mod natural o afectiune este nevoie sa intrerupem tratamentul alopat?

In nici un caz! Un medic apifototerapeut va sti, in functie de afectiunea pacientului, starea lui de sanatate, tratamentul clasic prescris, sa asocieze acele plante absolut sigure, care vor avea efect terapeutic, dar nu vor genera efecte adverse.

     8. Din experienta dumneavoastra, ce alte tipuri de terapii alternative sunt benefice in tratamentul bolilor de sange?

Pot fi de un real ajutor si alte terapii complementare de tipul: reflexoterapie, acupunctura, echilibrare energetica, cu conditia sa fie efectuate de catre specialisti adevarati, iar pacientul sa-si informeze medicul curant despre ce alte terapii mai urmeaza.

 1. Ce atitudine recomandati pacientilor si apartinatorilor in cazul unei afectiuni grave?

Orice boala, cu atat mai mult una grava, trebuie strict monitorizata de catre un medic specialist, fie el alopat sau naturist. Tratamentele trebuie urmate cu strictete asa cum sunt ele recomandate de medic, orice abatere poate pune in pericol sanatatea si chiar viata!

„Noi, cei sanatosi, avem datoria de a-i sprijini pe cei aflati in suferinta!”

 1. Ce considerati ca ar ajuta in aceasta colaborare pacient-medic-sistem? Care este rolul asociatiilor de pacienti?

Din fericire, in ultimii ani au aparut multe asociatii si fundatii in Romania, care, de multe ori, au facut mult mai multe lucruri concrete pentru pacienti decat institutiile guvernamentale.

Cred insa ca noi toti putem face mult mai mult; aceste fundatii ar trebui sa fie cunoscute,  activitatea lor sa fie promovata prin toate mijloacele, inclusiv mass-media, iar pacientii, in functie de boala lor, sa se inscrie in aceste asociatii si sa participe activ. Mass-media, a carei influenta este in continua crestere,  ar trebui sa aiba un rol mult mai mare in promovarea sanatatii; dincolo de prezentarea unor cazuri izolate si strangerea de fonduri, consider ca impactul ar fi mult mai mare daca am sprijini si promova asociatii si fundatii care sustin si ajuta grupuri mari de pacienti!

 1. Pe parcursul anului 2016 ati sustinut in mod gratuit o serie de seminare informative pentru pacientii cu boli de sange ai asociatiei Prietenii lui Adrian. De ce ati decis sa va implicati in acest domeniu?

Pentru ca am avut ocazia sa cunosc oameni deosebiti  care, in ciuda faptului ca au probleme de sanatate, si-au facut un scop din a ajuta alti oameni in suferinta, iar eu vreau sa fiu alaturi de ei. Iar atmosfera pe care am intalnit-o in cadrul acestor seminarii, oamenii  minunati care au participat, dorinta lor emotionanta de a se face bine, ma motiveaza mereu sa merg inainte si sa-i ajut, atat cat pot eu! Mi-am dat seama, inca o data, ca o vorba buna, un dialog plin de intelegere si empatie cu omul  bolnav este de un mare ajutor, alaturi de un tratament personalizat si corect!

 1. Veti ramane alaturi de Prietenii lui Adrian si in 2017?

Sigur ca da! Nu numai ca vreau sa fiu alaturi de aceasta asociatie, dar sper sa avem o colaborare si mai stransa, sa organizam multe conferinte utile pacientilor cu boli de sange si sa sensibilizam opinia publica si institutiile de stat referitor la faptul ca sanatatea este darul cel mai de pret al unui om, iar noi, cei sanatosi, avem datoria morala de a-i sprijini si ajuta pe cei aflati in suferinta!

 

 

 

 

Postează un comentariu