Idei din „Autovindecarea si personalitatea” de Dr. Howard S. Friedman – part. 1
Sunt cazuri in care oamenii se vindeca in mod miraculos de boli grave prin puterea propriei vointe, dar astfel de cazuri sunt rare. Pe de alta parte, milioane de oameni ar putea fi ajutati daca rolul recent descoperit al factorilor psihologici in mentinerea sanatatii ar fi inteles mai bine.
Cum se explica refuzul general de a stabili o relatie intre personalitate – maniera proprie de a reactiona la provocarile vietii – si o boala grava? In parte prin faptul ca majoritatea oamenilor si a medicilor au devenit sceptici din pricina tratamentelor neconventionale, cu presupuse efecte miraculoase, carora le fac permanent reclama tot felul de sarlatani. Si in parte prin aceea ca adevaratele influente psihologice au loc treptat si sunt lipsite de elementul senzational al interventiilor chirurgicale majore sau al medicamentelor-minune.
Un alt motiv pentru care personalitatea este deseori ignorata in tratamentul unui bolnav este acela ca, de obicei, oamenii considera mintea separate de restul corpului. Chestiunile mentale sunt socotite teritoriul psihologilor si psihiatrilor, nu al cardiologilor si oncologilor. Aceasta separare sau, mai bine zis, acest dualism ingusteaza viziunea profesionistilor din domeniul ingrijirii medicale.
Sistemul sanitar nu este de regula gandit ca sa contribuie la sanatatea individului. Doctorii repara doar ceea ce nu mai functioneaza; nu din vina lor, ei nu se preocupa de intretinerea sanatatii pacientilor.