Nu există comentarii încă

Idei din „Autovindecarea si personalitatea” de Dr. Howard S. Friedman – part. 2

Idei din „Autovindecarea si personalitatea” de Dr. Howard S. Friedman – part. 2

 

Niciun corp nu este identic cu altul

 

„Observatia proprie a unui om, ceea ce el gaseste ca ii face bine sau, dimpotriva, ceea ce el gaseste ca ii dauneaza, este cea mai buna doctorie pentru mentinerea sanatatii” Sir Francis Bacon 1625

Unele deosebiri individuale sunt de natura genetica. Asa cum corpurile omenesti pot avea forme, marimi sau culori diferite, ele au si metabolisme, sisteme nervoase sau organe interne diferite. Alte deosebiri individuale sunt generate de mediul in care traim – mediul familial, social, national sau cultural. Desi pare evident si cat se poate de firesc, acest fapt este aproape complet ignorat de sistemul de ocrotire a sanatatii.

Mediul intern este influentat de mediul extern, dar intr-un mod diferit pentru fiecare om in parte.

Oamenii au ritmuri cotidiene diferite. Surprinzator este ca sistemul de ocrotire a sanatatii nu ia in seama aceste deosebiri.

Sociologul Mark Zborowski a demonstrat ca exista deosebiri etnice in modul de manifestare a durerii. Englezii protestanti erau stoici si negau durerea. Pacientii italieni o exprimau si cautau sa o aline. Si pacientii evrei reactionau emotional, dar incercau sa afle cauza durerii si semnificatia ei pentru viitor. Nu sunt acestea motive serioase pentru a lua in consideratie deosebirile dintre indivizi ca pe un aspect important al sanatatii?

Americanii solicita si accepta fara rezerve medicamentele si interventiile chirurgicale propuse de medicii lor, in timp ce britanicii prefera tratamentele mai moderate. Francezii au tendinta sa foloseasca tratamente nutritionale si medicamentoase neverificate, care in SUA nu sunt folosite sau chiar sunt interzise. Totusi, americanii, britanicii si francezii sunt in general aproape la de de sanatosi.

Dezacordul dintre individ si societate poate fi o sursa majora de stres si un factor important de imbolnavire.

Exista deosebiri colosale intre profilurile psihologice ale adultilor, deosebiri care ar trebui sa fie luate serios in considerare pentru mentinerea sanatatii, ceea ce, din pacate, nu se intampla. Aceste deosebiri se refera in principal la echilibrul emotional.

Postează un comentariu