Nu există comentarii încă

Idei din „Autovindecarea si personalitatea” de Dr. Howard S. Friedman – part. 4

Idei din „Autovindecarea si personalitatea” de Dr. Howard S. Friedman – part. 4

Una dintre caile care leaga personalitatea de sanatate este cea a temperamentului genetic. Exista insa si cai directe prin care personalitatea influenteaza sanatatea.

Principalele doua presupun un traseu psihologic intern si unul comportamental extern.

Verigi ale stresului: traseul intern

Stresul excesiv slabeste sistemul imunitar. Dar probabilitatea ca efectele si boala sa apara este mai mare la unii oameni decat la altii.

O contributie marcanta in acest domeniu este cea a doctorului Bernard Lown si a colaboratorilor sai de la Universitatea Harvard. Lown se refera la diverse studii care demonstreaza ca riscul mortii subite creste dupa un stres provocat de o pierdere ireparabila, de somaj sau chiar de revenirea, luni dimineata, la serviciu.

Dar poate cea mai remarcabila contributie recenta a doctorului Lown se refera la reactiile emotionale ale individului.

Lown a descoperit ca stresul cel mai puternic este provocat de amintirea unei experiente cu mare incarcatura emotionala. Acest stres psihologic este strict individualizat.

O importanta veriga de legatura intre personalitate si sanatate este constituita din schimbarile fiziologice care apar in organims in perioade de stres,

Verigi comportamentale: traseul extern

Oamenii deprimati, singuri, supărați sau care au diverse alte probleme psihologice pot ajunge mai ușor în situații potențial periculoase.

Un alt mod in care personalitatea influenteaza sanatatea se refera la comportamente care au drept urmare obiceiuri si imprejurari mai mult sau mai putin sanatoase.

Unii oameni sunt predispusi la dependenta. Unii oameni sunt pur si simplu mai inclinati decat altii sa mananceprea mult, sa bea prea mult, sa nu poata trai fara tigari s.a.m.d. Intr-un mediu de viata nepotrivitm exista un risc foarte mare ca cei care au o personalitate dependenta sa-si distruga sanatateam daca problemele emotionale cu care se confrunta nu sunt rezolvate.

Cel mai important traseu extern prin care personalitatea influenteaza sanatatea se refera la obiceiurile noastre cotidiene. Problemele de personalitate au de multe ori ca efect obiceiuri nesanatoase care, la randul lor, contribuie la intretinerea acestor probleme, cu efecte devastatoare asupra sanatatii.

Cauza problemei de sanatate este personalitateam dar efectul direct il producem noi, prin agresarea propriului nostru corp.

Veriga finala dintre personalitate si sanatate este reprezentata de traseul extern sau comportamental.

False verigi

Și oamenii de știință pot cădea în capcane. Uneori poate parea ca personalitatea afecteaza sanatatea, desi nu este deloc asa.

Nevroticii- altfel spus, oamenii profund anxiosi sau deprimati – se plang adesea de tot felul de simptome chiar daca nu sunt bolnavi.

Anxietatea intensifica senzatiile de durere si nevroticii acorda o mai mare atentie simptomelor pe care le au. Astfel, desi uneori nevroticii par sa fie mai predispusi la boala, totul este amplificat de faptul ca ei se declara mai tot timpul bolnavi.

Este adevarat ca exista idei preconcepute pe baza carora se poate stabili o cauzalitate gresita intre personalitate si simptomele de boala. La fel de adevarat este ca exista idei preconcepute pe baza carora se poate stabili o cauzalitate gresita intre personalitate si simptomele de boala. La fel de adevarat este ca anumiti oameni cu anumite tulburari emotionale sunt mai predispusi la imbolnaviri. Cele doua posibilitati nu se exclud reciproc.

Postează un comentariu