Idei din „Autovindecarea si personalitatea” de Dr. Howard S. Friedman – part. 5
Ignoranta nu este intotdeauna o binecuvantare
Este usor sa faci glume pe seama propunerilor de schimbare a stilului de viata sau a personalitatii oamenilor. Prin viu grai sau prin scris, ni se demonstreaza ca pericolele ne pandesc la tot pasul. Avioanele si cladirile se pot prabusi, teroristii pot sa ne atace, chimicalele sunt pretutindeni, iar o viata interesanta inseamna o viata stresanta si periculoasa. Dupa toate acestea vine concluzia; “ Daca vrei sa traiesti mult si sa fii sanatos, trebuie sa stai acasa, sa meditezi, sa mananci legume fierte, sa bei apa fiarta si sa faci o suta de flotari in fiecare dimineata”.
Oamenii de stiinta poarta probabil o parte din vina pentru aceasta atitudine predominat cinica a lumii fata de mentinerea sanatatii. Sute de descoperiri legate de sanatate sunt prezentate in fiecare an, dar se face prea putin pentru a se explica numeroasele intrebari care apar si se acorda prea putina atentie riscului relative al diferitelor comportamente. Un studio afirma ca bautorii de cafea sunt mai expusi la infarctm dupa care alt studio il contrazice. Rezulta ca nu exista niciun consens si ca nu se stie care este adevarul.
Totusi exista multe recomandari valabile pe care majoritatea oamenilor le pot urma pentru a-si imbunatati sanatatea. Exista si unele masuri pe care cei care ne conduc ar trebui sa le ia. Multe dintre aceste schimbari se refera la personalitatea capabila deutovindecare; ele nu sunt deloc evidente pentru omul obisnuit.
Nici necesar, nici suficient
Nu toti cei expusi la o boala infectioasa vor contracta boala respectiva. De exemplu, multi dintre cei expusi la virusul gripei nu se imbolnavesc de gripa. Dar toti bolnavii de gripa au fost infectati cu una dintre tulpinile virusului gripei. Cu alte cuvinte, microbul care infecteaza este necesar, dar nu suficient pentru a cauza boala.
Dintr-o serie de motive, personalitatea si stresul fac parte din categoria factorilor de risc care nu sunt nici necesari si nici suficienti. Totusi, exista dovezi evidente ca factorii psihosociali joaca un rol-cheie in mentinerea sanatatii – ceea ce inseamna ca exista un tip de personalitate capabila de autovidnecare.
Cei mai multi dintre noi intuim ca mintea si corpul nu ar trebui privite separat. Mai stim si ca sunt momente in viata cand ne simtim admirabil din punct de vedere psihic si fizic, asadar calitatea vietii ni se imbunatateste, dar legaturile dintre starea mentala si sanatatea fizica nu ne-au fost explicate mai clar, mai ales cu referire la propria personalitate.