Idei din „Autovindecarea si personalitatea” de Dr. Howard S. Friedman – part. 7
Intelepciunea corpului
Claude Bernard, marele fiziolog francez din sec. Al IX-lea, formula conceptia stiintifica moderna despre echilibrul intern al corpului nostru sau homeostazia. Bernard a observat ca, pentru viata si sanatatea noastra, este esential ca celulele corpului sa traiasca si sa fie sanatoase, ceea ce presupune un mediu intern cu o anumita temperatura, o anumita energie (alimentatie), cu apa, cu oxigen, cu posibilitati de eliminare a reziduurilor, fara toxine sau celule invadatoare, agresive. Microbii au si ei rolul lor, dar de cele mai multe ori aceasta e nesemnificativ.
Desi pielea isi indeplineste exceptional de bine rolul de aparator impotriva microorganismelor, multi microbi reusesc sa treaca de ea. Si totusi de obicei nu ne imbolnavim. Organismul nostru dispune si de alte scuturi de aparare, care isi fac la randul lor datoria. Sanatatea este mai curand o lupta sustinuta pentru echilibru decat absenta sau evitarea bolii. Iar unii oameni reusesc sa mentina acest echilibru mult mai bine decat altii.
Sistemul nostru imunitar lucreaza permanent pentru a identifica particulele care n-ar trebui sa fie acolo unde sunt, conservand astfel mediul intern. Unele celule mor; altele noi le iau locul. In mod normal microbii exista in corpul nostru si, totusi nu suntem mereu bolnavi.
Acest fenomen nu este inteles asa cum trebuie. Practica medicala se concentreaza mai ales pe inlaturarea micilor invadatori sau pe anihilarea lor imediat dupa ce au patruns in corp, si nu pe intarirea rezistentei noastre naturale la imbolnavire. O exceptie remarcabila o constituie folosirea vaccinurilor in scopul imunizarii fata de anumite boli.
Una din solutiile posibile pentru a ramane sanatosi este mentinerea stresului la un nivel controlabil, ceea ce se face pe cai diferite si in proportie diferita de la individ la individ.
Oamenii privesc si reactioneaza la aceeasi presiune in moduri diferite. Asta inseamna ca o alta sursa de deosebiri intre indivizi in ceea ce priveste raspunsul la presiuni se refera la diferentele de evaluare si de abordare. Multe tehnici psihologice si de imbunatatire a sanatatii implica deci schimbari de evaluare si de interpretare.
Deosebirile intre raspunsurile la presiuni reflecta deosebirile de personalitate – deosebiri constante, ce decurg din experienta oamenilor si din reactiile lor la lumea inconjuratoare. Unii oameni sunt extravertiti, necomunicativi, rezervati, constiinciosi, seriosi etc.
Desi raspunsurile organismului la stres se bazeaza pe procese biologice universale, ele variaza imens in functie de psihologia si fiziologia – sau psihofiziologia – individuala. Aceste raspunsuri psihofiziologice pot fi modificate, ca atare exista mijloace prin care sa se creeze o personalitate capabila de autovindecare. Dar, cu toate ca stresul este influentat de interpretarile si de personalitatea noastra, de cele mai multe ori stresul nu vine din interior. Mediul social este cel care influenteaza nivelul nostru de stres.