Idei din „Autovindecarea si personalitatea” de Dr. Howard S. Friedman – part. 9
Emotiile negative si sanatatea
Este important sa clarificam semnificatia medicala a notiunii de comportament nevrotic: folosita corect, ea se refera la o tulburare de ordin emotional, si nu la o stare de nebunie.
Persoanele nevrotice sunt anxioase si tulburate, dar nu au halucinatii sau dificultati de perceptie a realitatii. Sunt instabile din punct de vedere emotional, ingrijorate, incordate, nesigure si vulnerabile.
La polul opus, persoanele fara tulburari de tip nevrotic sunt calme, sigure de sine, relaxate.
Putem privi comportamentul nevrotic ca o predispozitie generala catre emotii negative, mai ales anxietate si furie brusca.
Anxietatea implica tensiune si temere. E strans legata de frica si poate cupridne elemente de vina si de surescitare. Un anumit grad de surescitare e sanatos si face parte din tipul general si universal de reactii „lupta sau fuga”. Anxietatea devine o problema numai pentru persoanele care raspund astfel la cele mai diverse situatii. O asemenea persoana e predispua fiziologic catre anxietate.
De ce este sanatos un anumit grad de anxietate? Deoarece indica o stare de atentie si interes fata de mediul inconjurator. Este firesc si sanatos sa resimti o anumita neliniste inainte de a juca intr-o piesa („frica de scena”), inainte de un examen („anxietate de examen”) sau inainte de nunta („a ti se inmuia picioarele”). In aceste situatii anxietatea indica disponibilitatea cuiva de a aborda activ o provocare si de a se confrunta cu ea. Numai anxietatea cronica ne dezagrega sistemele fundamentale de raspuns emotional si tulbura echilibrul corpului. Anxietatea cronica se asociaza frecvent cu depresia.
Anxietatea se asociaza cu aproape orice boala, dar anxietatea comuna, desi neplacuta, nu reprezinta de obicei, prin ea insasi, o amenintare pentru sanatate. Oamenii anxiosi acorda mai multa atentie sanatatii decat ceilalti si pot fi mai sensibili la durere. Sanatatea este direct afectata numai cand sentimentele negative se dezvolta intr-o tulburare emotionala mai severa, cum este fobia, ostilitatea cronica, depresia sau suprimarea emotionala si apatia.
Ce este ostilitatea?
Ostilitatea include furia, dar ajunge mult mai departe. Oamenii ostili au predispozitia sau tendinta de a-i agresa fizic ori verbal pe ceilalti. Oricine are momente scurte de furie, dar nu toata lumea emana in jur amaraciune sau ura. Aceasta ostilitate cronica, si nu simplele accese de furie, reprezinta o amenintare pentru sanatate.
In cel mai bun caz, persoanele ostile sunt doar iritabile. In cel mai rau, sunt coplesite de ura. Ca si alte predispozitii emotionale, aspectele de ostilitate sunt determinate genetic.
Benjamin Franklin, care a dezvaluit multe dintre secretele unei vieti lungi si pline de succese, isi avertiza cititorii sa evite compania persoanelor colerice si perspectiva lor pesimista, galcevitoare asupra vietii. Oamenii colerici si ostili sunt usor de identificat. Au gesturi pline de emfaza si vorbesc tare. Sunt autoritari si plini de vigoare. Au buzele crispate si tinuta rigida. Colericii sunt usor de stimulat si usor de frustrat. Sunt deseori agitati si raspund agresiv atunci cand ii provoci.
Colericii nu au incredere in oameni si nu sunt dispusi sa-i ajute sau sa-i ierte pe ceilalti. De aceea consecintele ostilitatii depind in mare masura de reteaua sociala in care traieste persoana ostila.
Ce este apatia?
Apatia se defineste mai exact ca absenta ori suprimarea pasiunii sau a emotiei. „Nu simt nimic”. Acest stil rece si inert era denumit de grecii antici „flegmatic”.
Cand inlaturam in mod inconstient sentimentele amenintatoare din gandirea constienta, avem de-a face cu ceea ce se numeste de obicei „reprimare”. Cand decidem in mod constient sa inlaturam si sa evitam sentimentele dureroase, este vorba de „suprimare”. Flegmaticul foloseste de obicei ambele procese si ambele pot afecta sanatatea.
Ideea ca reprimarea si suprimarea sentimentelor negative pot provoca probleme de sanatate este veche. Ea sta la baza psihoterapiei freudiene, in cadrul careia pacientii incearca sa descopere traume ascunse in inconstient. Sta de asemenea la baza teoriilor dezechilibrului biologic, conform carora efectul retinerii unor sentimente firesti este o distorsiune biologica ce duce direct la disfunctii organice.
Unui observator oarecare, apatia nu-i pare o stare prea rea. Oamenii apatici, flegmatici pot parea intelegatori, neambitiosi, ba chiar senini si cooperanti. Cu toate astea, ei nu sunt buni candidati pentru o prietenie stransa.
Flegmaticii nu spun despre ei ca ar fi foarte anxiosi. Nu isi percep tulburarile emotionale din propriul corp. Dar sentimentele lor ascunse pot fi observate in pozitia „inchisa” a corpului, in bratele sau picioarele incrucisate proetctor si in miscarile incordate, supuse.
Unii apatici au anumite caracteristici comune cu cei care sufera de depresie. Ambele categorii pot avea sentimentul ca pentru ei nu mai e nicio speranta. Dar exista si mari diferente. Cei cu depresie se simt tristi sau lipsiti de merite. Apaticii nu sunt tristi, ba chiar marturisesc adesea ca sunt foarte multumiti. Raceala, plictiseala, indolenta, nepasarea si calmul ii descriu mai bine.
Cand se confrunta cu provocari sau incidente grave in viata de zi cu zi, anumite persoane nu reactioneaza prin emotii vizibile. S-ar putea sa mai fi trait astfel de traume emotionale si sa nu mai fie capabili sa reactioneze. S-ar putea sa fi pierdut controlul asupra propriei vieti si sa se fi resemnat sa traiasca la voia intamplarii. Sau s-ar putea ca in copilarie sa nu fi avut relatiile apropiate de care e nevoie pentru formarea atasamentelor emotionale. Indiferent de cauza, acesti oameni pot fi cu adevarat stresati de anumite intamplari din mediul lor, dar reactioneaza fie fara emotii, fie reusind sa-si suprime emotia. Lucrul acesta are efecte grave asupra sanatatii.