
PENTRU O TOAMNA DE NOTA 10
Toamna este un anotimp de tranzitie, care face trecerea de la cald la rece; caracterizat prin schimbari (uneori bruste) de temperatura si presiune atmosferica, de aparitia ploilor, a vantului, de micsorarea perioadei de expunere la lumina, iar organismului nostru ii trebuie o perioada de adaptare pentru a face fata noilor conditii atmosferice.
Potrivit medicinii chinezesti, elementul asociat toamnei este metalul, gustul picant, organe – plamanul ca organ Yin si intestinul gros ca organ Yang, tristeţea ca emotie.
Deci avem nevoie de aer pur, de plimbari in parcuri, gradini, paduri; avem nevoie de o alimentatie care sa ne ajute la detoxifierea organismului si pregatirea lui pentru perioada anotimpului rece, in care vom avea nevoie de mai multe calorii si sigur vom fi mai sedentari.
ALIMENTATIA potrivita acestui sezon trebuie sa includa legumele, fructele si verdeturile proaspete puse la dispozitia noastra de aceasta toamna bogata, o sursa valoroasa de vitamine, minerale, enzime, antioxidanti naturali care ne asigura o imunitate crescuta; peste (bogat in acizii grasi Omega 3 cu efecte antiinflamatorii); iaurt, lapte bătut, kefir şi sana (produc o microfloră probiotică ce conferă un efect de protectie impotriva bolilor infectioase si ajuta la mentinerea imunitatii); fructe si legume oleaginoase (nuci, arahide, alune de padure, caju, seminte de in, de susan, de florea soarelui, de kia) bogate in grasimi sanatoase si vitamina E.
• Mancati cat mai multe fructe proaspete, puse la dispozitie cu multa generozitate in aceasta luna: struguri, prune, pere, mere, toate au efecte detoxifiante, diuretic-depurative-elimina apa si toxinele acumulate in exces in tesuturi, imbunatatesc digestia, accelereaza metabolismul; in acelasi timp sunt o sursa naturala excelenta de vitamine, minerale, antioxidanti, fibre, enzime, zaharuri, aminoacizi, care imbunatatesc tonsul fizic al oragnismului, cresc activitatea mentala, inlatura efectele stressului, cresc imunitatea, previn bolile degenerative, cardio-vasculare si chiar temutul cancer; fructele de padure (macese, mure, afine, catina), o sursa excelenta de antioxidanti, benefice pentru pastrarea frumusetii si tineretii; gutuile care, gratie compozitiei sale, deosebit de bogata in vitamine si minerale (provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, cupru), in zaharuri, acizi organici, pectine, protide, tanin, mucilagii (mai ales in seminte), au efecte de tonifiere si vitaminizare a organismului; castanele, bogate in vitamine si minerale, stiumuleaza pofta de mancare, combat astenia fizica si psihica; se consuma fructele proaspete coapte, fierte, sub forma de piure si in diverse combinatii.
• Consumati legume din belsug, cat mai putin prelucrate termic-sub forma de salate, colorate (folositi legume de toate culorile), asortate; sau eventual fierte usor la abur: rosii (proaspete sau pasta de tomate sau bulion), spanac, dovleac, conopida, vinete, sfecla rosie, varza alba si rosie, telina, usturoi, ceapa, hrean
• Nu uitati de marar, patrunjel, rozmarin, menta, busuioc, oregano, ghimbir, sofran cu care „condimentati” mancarurile si salatele, foarte benefice sanatatii
• Consumati carne de peste (somon, pastrav, hering, macrou, ton, sardina) de 2-3 ori/saptamana, surse valoroase de proteine si acizi grasi omega 3.
• Consumati grasimi vegetale sanatoase: ulei presat la rece de masline, de samburi de struguri, fructe oleaginoase si seminte: nuci, arahide, seminte de susan, de in, de floarea soarelui si dovleac, consumate crude, fara adaus de sare.
• Folositi cereale integrale, paine secara sau multicereala, orez brun, paste integrale
• Incercati sa eliminati din alimentatie grasimea animala, carnea grasa, preparatele prajite, mezelurile, sosurile, rantasurile, alimentele si bauturile din comert; renuntati la alcool – o alternativa in acest anotimp este mustul (adica suc proaspat nefermentat de struguri), un adevarat aliment-medicament care ne detoxifica si ne energizeaza; renuntati la fumat.
Nu uitati sa consumati alge ( Spirulina, Chlorella, Fucus), care elibereaza organismul de toxinele acumulate, inclusiv metale grele, regleaza metabolismul, sunt o sursa de aminoacizi, minerale, vitamine, fibre, clorofila, cu efect regenerant la nivel celular si protector impotriva radicalilor liberi, ajuta la eliminarea unor kg in plus.
Consumati orz verde (pulbere, suc prospat, extract) -sursa importanta de SOD, unul dintre cei mai puternici antioxidanti.
Consumati alimente iuti si aromate; usturoi, ceapa, hrean, mustar, ardei iute, piper negru, scortisoara, ghimbir, rozmarin, fenicul, anason, busuioc.
Sa nu uitam sa ne asiguram o hidratare corespunzatoare, inclusiv cu ceai verde, ceai alb, ceai soc, ceai ghimbir care imbunatatesc circulatia, inlatura senzatia de frig, cresc tonusul fizic si psihic, alunga melancolia si depresia.
Siropurile naturale de macese, coacaz-negru, afine, catina stimuleaza imunitatea naturala, vitaminizeaza si revigoreaza; previn infectiile specifice sezonului.
Dupa o vacanta binemeritata, cu soare si odihna, iata ca a venit si toamna, cu toata bogatia si frumusetea ei.
Faceti zilnic miscare, chiar si mersul pe jos sau plimbatul in parc sunt benefice.