
Plante care usureaza digestia
Sanatatea incepe si se sfarseste la nivel intestinal, deci mentinerea unei digestii optime si a unui tranzit intestinal normal sunt doua conditii absolut necesare.
Tulburarile de digestie (digestie dificila, constipatie, meteorism, balonare, colici abdominale, senzatie de greata) sunt tot mai prezente in societatea actuala; ating ambele sexe si apar la orice varsta, inclusiv copii.
Principala cauza este reprezentata in primul rand de un stil de viata nesanatos, ce include o alimentatie saraca in fibre, dar bogata in proteine si grasime animala, hidratare insuficienta, lipsa miscarii; stresul provoaca in timp tulburari de digestie.
Solutii practice pentru imbunatatirea digestiei
– adaugati in mancare, dupa prepararea ei, condimentele ce contin uleiuri eterice: mararul, cimbrul, coriandrul, menta, salvia, rozmarinul si leusteanul au proprietati tonice digestive, antispastice, carminative (favorizeaza evacuarea gazelor intestinale), ajutand la usurarea digestiei, la atenuarea colicilor intestinale si la combaterea meteorismului
– utile sunt si condimentele picante- piperul negru, ardeiul, hreanul, care stimuleaza pofta de mancare si secretiile gastrice si intestinale, imbunatatind digestia; cuisoarele, nucsoara si scortisoara, gratie uleiurile volatile, cresc pofta de mancare si regleaza digestia
– ghimbirul este un condiment picant-aromat cu actiune tonica digestiva (stimuleaza motilitatea gastro-intestinala si secretiile digestive), antiemetica (combate senzatia de greata si voma), antiinflamatorie
– hidratati-va corespunzator (apa plata, supe/ciorbe legume, ceaiuri medicinale)
– utilizati plante cu actiune antispastica, absorbanta a gazelor intestinale, reglatoarea ale tranzitului intestinal: ghimbir, busuioc, chimen, fenicul, anason, menta, musetel, coada-soricelui, sunatoare, obligeana; acestea
pot fi consumate sub forma de infuzie (2 cani/zi), tinctura (1 lingurita de 3 ori/zi, in 200 ml apa sau ceai), capsule
– ceaiurile asiatice (ceai alb, negru, verde, oolong, puerh) sunt benefice in aceasta perioada, deorece ne hidrateaza si au in acelasi timp actiune tonica asupra sistemului digestiv
-sucul de aloe este si el indicat, deoarece ajuta la reducerea simptomelor si prevenirea recidivelor; 50 ml de 2 ori/zi, in cure de 30 zile.
-pentru imbunatatirea digestiei, extracte naturale de papaya si ananas, care pot fi administrate la sfarsitul mesei
– bitterul suedez (amestec de mai multe plante); ajuta la detoxifierea organismului, stimuleaza apetitul, normalizeaza digestia – se iau 1-2 lingurite/zi, dizolvate intr-un pahar cu apa plata, cu 30 minute inainte de masa.
– se pot folosi si vinurile medicinale ; vin de grapefruit, vin de marar, vin de menta, vin de mure, 25-50 ml, inainte de masa.
– gemoterapia utilizeaza combinatii din extract din muguri de smochin, mladite de merisor si muguri de tei argintiu, extract boboci magnolie, muguri de nuc, in cure de doua-trei luni, la recomandarea unui medic apifitoterapeut; rezultatele sunt foarte bune
-faceti cure periodice cu pre si probiotice, pentru imbunatatirea florei intestinale saprofite
– uleiurile volatile (pentru uz intern) de lavanda, salvie, fenicul, menta au efecte calmante, antispastice, carminative, stimuleaza apetitul, elimina gazele; se administreaza 2-3 picaturi (diluate cu apa inainte), de 2 – 3 ori pe zi, numai la indicatia unui aromoterapeut.
Dr Ruxandra Constantina