Nu există comentarii încă

Simptomele Sindromului mielodisplazic (SMD)

Simptomele Sindromului mielodisplazic (SMD)

Care sunt simptomele Sindromului mielodisplazic (SMD)?

 

In stadiile timpurii ale SMD, s-ar putea ca pacientii sa nu aiba niciun simptom.

 

O analiza obisnuita a sangelui poate indica un numar scazut de globule rosii au hematocrit scazut, uneori impreuna cu un numar scazut de globule albe si/sau de trombocite. Uneori, numarul globulelor albe si al trombocitelor poate fi scazut in timp ce hematocritul ramane la o valoare normala.

Totusi, unii pacienti, in special cei al caror numar de celule sanguine este cu mult sub valoarea normala, au simptome evidente. Aceste simptome depinde de tipul de celula sanguina afectat precum si de numarul de celule.

 

NUMAR SCAZUT DE GLOBULE ROSII (ANEMIE)

Majoritatea persoanelor sunt anemice cand sunt diagnosticate initial cu SMD. Anemia se caracterizeaza prin hematocrit scazut persistent sau prin niveluri scazute de hemoglobina persistente (proteina sanguina care poarta oxigenul la tesuturile din corp). Pacientii anemici sufera, in general, de oboseala se plang ca sunt obositi majoritatea timpului si ca sunt lipsiti de energie.

Anemia variaza ca gravitate.

In anemia usoara, pacientii se pot simti bine sau doar putin obositi. In anemia moderata, aproape toti pacientii sufera de oboseala care poate fi insotita de palpitatii, dispnee si paloare a pielii. In anemia grava, aproape toti pacientii sunt palizi si sufera de oboseala cronica extrema si greutate la respiratie.

Deoarece anemia grava reduce fluxul sanguin catre inima, pacientii varstnici ar putea avea probleme cardiovasculare, inclusiv dureri in piept. Desi anemia cronica pune, rareori, viata in pericol, poate reduce in mod drastic calitatea vietii unui pacient.

 

NUMARUL SCAZUT DE GLOBULE ALBE (NEUTROPENIE)

Un numar scazut de globule albe reduce rezistenta corpului la infectiile bacteriene. Pacientii cu neutropenie pot fi susceptibili la infectii cutanate, sinuzita (simptomele includ dureri de cap, congestia nazala), infectii pulmonare (simptomele includ tuse, dispnee) sau infectii ale cailor urinare (simptomele includ urinare dureroasa si frecventa). Aceste infectii se pot insoti de febra.

 

NUMAR SCAZUT DE TROMBOCITE (TROMBOCITOPENIE)

Pacientii cu trombocitopenie au o tendinta crescuta de a se invineti si de a sangera chiar dupa lovituri sau zgarieturi minore. Hemoragiile nazale sunt frecvente si pacientii sufera deseori de sangerari ale gingiilor, in special dupa lucrari dentare. Inainte de a efectua lucrari dentare, este recomandata consultarea unui hematolog, care poate prescrie folosirea profilactica a antibioticelor, deocarece infectia si sangerarea constituie un risc pentru majoritatea pacientilor cu SMD.

 

Sursa:

http://www.mds-foundation.org/pdfnew/patient-handbooks/RomanianPatientHandbook.pdf

Postează un comentariu