1

Tratamentul anemiei aplastice

Tratamentul pentru anemia aplastică (cunoscută și ca „aplazie medulară”) depinde de severitatea afecțiunii și de vârsta pacientului și poate include: monitorizare, transfuzii de sânge, medicamente sau transplant de măduvă osoasă.

În cazul anemiei aplastice severe, numărul de celule sanguine este extrem de scăzut, de aceea poate pune în pericol viața pacientului, necesitând astfel spitalizare imediată.

 

Transfuzii de sânge

Deși nu reprezintă un leac pentru anemia aplastică, transfuziile de sânge pot ține sub control sângerările și pot ameliora simptomele prin furnizarea de celule sanguine pe care măduva osoasă nu le produce.

În general, nu există o limită a numărului de transfuzii de sânge pe care pacientul le poate primi, dar uneori pot apărea complicații în cazul transfuziilor multiple. Globulele roșii transfuzate conțin fier care se poate acumula în corp, afectând astfel organele vitale dacă nu este tratată supradozarea cu fier. În acest caz, pot fi utilizate medicamente pentru a ajuta la eliminarea excesului de fier din corp.

În timp, organismul pacientului poate dezvolta anticorpi împotriva celulelor sanguine transfuzate, ceea ce le face mai puțin eficiente în ameliorarea simptomelor. Pentru a evita aceste complicații, se utilizează medicamente imunosupresoare.(1)

 

Transplant de celule stem

Transplantul de celule stem de la un donator pentru refacerea măduvei osoase ar putea fi singura opțiune de tratament de succes pentru persoanele cu anemie aplastică severă. Transplantul de celule stem, numit și transplant de măduvă osoasă, este, în general, tratamentul preferat pentru persoanele mai tinere și care au un donator compatibil — cel mai adesea un frate sau o soră.

În cazul în care se găsește un donator, măduva osoasă bolnavă va fi mai întâi „golită” prin radiații sau chimioterapie. Celulele stem sănătoase de la donator sunt apoi filtrate și injectate intravenos în fluxul sanguin al pacientului. Odată injectate, acestea migrează către cavitățile măduvei osoase și încep să creeze noi celule sanguine.

Procedura necesită o perioadă îndelungată de spitalizare. După transplant, pacientul va primi medicamente pentru a preveni respingerea celulelor stem donate.

Transplantul de celule stem implică și riscuri. Există riscul ca organismul să respingă transplantul, ceea ce poate duce la complicații care pot pune viața în pericol. În plus, nu toată lumea poate primi transplanturi sau găsi un donator compatibil.(1)

 

Imunosupresoare

În cazul persoanelor care nu pot primi un transplant de măduvă osoasă sau în cazul celor a căror anemie aplastică se datorează unei boli autoimune, tratamentul poate consta în medicamente care modifică sau inhibă sistemul imunitar.

Medicamentele precum ciclosporina (Gengraf, Neoral, Sandimmune) și globulina antitimocitară inhibă activitatea celulelor imune care deteriorează măduva osoasă. Astfel, măduva osoasă se poate reface și poate genera noi celule sanguine. Ciclosporina și globulina antitimocitară sunt adesea administrate împreună.

Adesea, împreună cu aceste medicamente sunt utilizați și corticosteroizii, cum ar fi metilprednisolonul (Medrol, Solu-Medrol). Deși sunt eficiente, aceste medicamente slăbesc și mai mult sistemul imunitar. De asemenea, este posibil ca anemia să revină după întreruperea acestor medicamente.(1)

 

Stimulente ale măduvei osoase

Anumite medicamente — inclusiv factorii de stimulare a coloniilor, cum ar fi sargramostim (Leukine), filgrastim (Neupogen) și pegfilgrastim (Neulasta), epoetin alfa (Epogen/Procrit) și eltrombopag (Promacta) — stimulează măduva osoasă pentru a produce noi celule sanguine. Factorii de creștere sunt adesea utilizați împreună cu medicamentele imunosupresoare.(1)

 

Antibiotice, antivirale

Din cauza anemiei aplastice, sistemul imunitar este slăbit, ceea ce vă face mai predispus la infecții.
Dacă aveți anemie aplastică, consultați-vă medicul la primul semn de infecție, cum ar fi febra. Dacă infecția se agravează, vă poate pune viața în pericol. Dacă aveți anemie aplastică severă, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă prescrie antibiotice sau medicamente antivirale pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor.(1)

 

Alte tratamente

Anemia aplastică cauzată de tratamentele cu radiații și chimioterapie pentru cancer se ameliorează de obicei după terminarea acestor tratamente. Același lucru este valabil și pentru majoritatea celorlalte medicamente care induc anemie aplastică.

Femeile gravide cu anemie aplastică sunt tratate cu transfuzii de sânge. De cele mai multe ori, anemia aplastică care este indusă de sarcină se ameliorează odată cu încheierea sarcinii. Dacă aceasta nu se ameliorează, va fi necesară continuarea administrării tratamentului.(1)

 

Găsirea unui donator compatibil pentru un transplant de măduvă osoasă

Pentru ca un transplant de măduvă osoasă să aibă succes, este nevoie de un donator compatibil. Un donator compatibil este o persoană cu aceeași grupă sanguină sau cu o constituție genetică similară. În marea majoritate a cazurilor, cei mai compatibili sunt rudele apropiate, cum ar fi un frate sau un părinte.

Dacă nu aveți un donator compatibil apropiat, vă puteți înscrie într-un registru național. Acest registru vă va găsi un donator compatibil. Până la identificarea unui donator compatibil, este posibil să aveți nevoie de terapie cu imunosupresoare sau de alte tratamente.(2)

 

De reținut!

  • Anemia aplastică este o afecțiune rară, dar gravă, a măduvei osoase. Aceasta apare atunci când celulele stem nu creează suficiente celule sanguine.
  • Este posibil să faceți vânătăi, să aveți o stare de oboseală sau să prezentați dificultăți de respirație.
  • Fără tratament, anemia aplastică poate crește riscul de infecții grave, hemoragii, probleme cardiace și alte complicații.
  • Singurul tratament pentru anemia aplastică este transplantul de măduvă osoasă.
  • Dacă trebuie să așteptați un donator de măduvă osoasă care să fie compatibil, puteți lua medicamente imunosupresoare, cum ar fi globulină antitimocitară (ATG), ciclosporină, tacrolimus sau eltrombopag.
  • Majoritatea persoanelor care primesc tratament pentru anemie aplastică au o calitate ridicată a vieții.(2)

Cunoașteți persoane care suferă de anemie aplastică? Ce tratament au primit și ce recomandări le-ați oferi persoanelor care se confruntă cu această afecțiune?

 

Traducere din limba engleză de Gabriela Vornicu

Bibliografie:

  1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aplastic-anemia/diagnosis-treatment/drc-20355020
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16747-aplastic-anemia

Postează un comentariu