Nu există comentarii încă

Vitamina D

vitamin-D

Vitamina D

 Pentru a ne asigura un nivel optim al vitaminei D in organism, cele mai bune metode sunt cele naturale, respectiv:

– pe perioada verii, expunerea la soare (radiatiile ultraviolete favorizeaza sinteza de vitamina D la nivelul pielii)

– pe perioada anotimpului rece, consumul de alimente ce reprezinta surse bogate in aceasta vitamina: peste gras (somon, hering, macrou, sardina, chiar si cel din conserva), fructe mare, ulei din ficat de peste (in special cel de cod), ficat vita, oua, cereale integrale, lapte si branzeturi, ciuperci (in special Shitake si Maitake). Deci atentie la curele restrictive de slabire, la dietele vegetariene stricte care exclud aceste alimente.

 

Semnele care pot anunta o carenta de vitamina D sunt reprezentate de o stare astenie, senzatie de frig, picioare si maini reci, anxietate, depresie. Aceasta simptomatologie este insa nespecifica, deci inainte de a incepe un tratament cu suplimente cu vitamina D trebuie absolut obligatoriu efectuata si o dozare a vitaminei in sange (in special toamna si iarna, cand valorile sunt cele mai scazute); suplimentele nu se iau decat la recomandarea unui medic si in dozele stabilite de acesta, deoarece supradozarea vitaminei D este periculoasa pentru sanatate.

In general, dozele zilnice recomandate sunt cuprinse intre 200-600 UI in functie de varsta si starea de sanatate.

 

Exista insa si studii recente care arata ca suplimentele cu vitamine D nu au efecte benefice asupra sanatatii, din contra. De aceeea va recomand ca meniul vostru zilnic sa cuprinda sursele naturale de vitamina D.

Articol realizat de dr. Ruxandra Constantina

 

Postează un comentariu